Tuesday, February 19, 2019

Biyoloji dersine çalışmanın püf noktaları


Sayısal bölüm dersleri arasında yer alan biyoloji dersi zor olduğu kadar eğlenceli bir ders olarak bilinir. Biyoloji, temelde canlıların hayatını yaşamlarını, çoğalmalarını, canlılara ait olan olayları ve yaşamsal faktörleri  birbirleri ile bağlantısını anlamaya çalışarak bağlantı kurup sebep sonuç ilişkisi içinde inceleyen bir bilim dalıdır. Biyoloji eğitimi sonrası öğrencilerde oluşturulmak istenen ana fikir canlıların yaşamı ve canlıların yaşamına ilişkin birtakım kurallar bütünüdür. Bu kurallar çerçevesine pek çok faktör girebilir. Bunlar; canlıların üreyiş çeşitleri, gözde görülen ya da görülmeyen canlılar ve canlıların hücre bazında özellikleri gibi farklı konular biyolojinin temelde öğrettiği bilgiler arasındadır. Biyoloji eğitimi sonrasında öğrencilerde günlük yaşamlarında kullanabilecekleri bilgiler oluşması amaçlanır.

Biyoloji dersinde öğrencilere grafikler, şemalar ve deneylerle öğrendiği teorik bilgilerin pekişmesi sağlanır. Böylece öğrenci derste öğrendiği teorik bilgileri, nerede, nasıl, ne şekilde, kullanılacağı gibi bilgileri edinmiş olur.

Biyoloji Soruları
Sınavlara girişte biyoloji soruları genellikle tablo, grafik, şekil okuma gibi karşımıza çıkmaktadır. Soruların tümü bilgi ve yorum kabiliyeti gerektiren sorular olmaktadır. Soru sizden konuyu bilmenizin yanı sıra bunun üzerine yorum yapabiliyor olmanızı istemektedir. Bu yüzden biyoloji soruları çözerken konu bilgisinin yanı sıra şekilleri iyi okumalı, grafikler üzerinde öğrencinin çok iyi bir şekilde analiz yapabiliyor olması gerekmektedir.

Biyoloji Çalışma
Tüm derslerde olduğu gibi biyoloji dersini de çalışırken, konuları tekrar etmeli okulda öğrendiğimiz bilgileri unutmamak adına not etmeliyiz. Derste öğrenilen bilgiler düzenli olarak tekrar edilerek hafızada kalıcı bir hale getirilmesi öğrenci adına faydalı olacaktır. Çünkü sayısal öğrencileri hayatlarının pek çok döneminde bu bilgilere ihtiyaç duyacaklardır. Bu yüzden sadece sınavlar için çalışılmamalı, konuların önemli olduğu düşüncesi ile hafızanızda önemli bir yer edinmesi adına öğrenmeye ve konunun ana fikri kavranmaya çalışılmalıdır.

Biyoloji dersinde Latince terimler yoğunluklu olarak bulunmaktadır. Bu yüzden sadece bir kez duyulan ve bir daha tekrarlanmayan kelimeler unutulur. Unutmamak için de tekrar yapılması gerekir. Derslere mutlaka ön hazırlık yaparak gidilmeli, ders hakkında mutlaka bilgi edinerek derslere katılım sağlanmalıdır.

No comments:

Post a Comment